Reklama
 
Blog | Jan Široký

Nerušte, vládnu!

Vláda lidu neboli demokracie. Obecným omylem tohoto termínu však je, že je vnímán toliko pouze ve smyslu genitivu, tedy vláda koho, čeho. Lid tak nabývá pocitu, že je tím, kdo vládne. Vláda lidu je však také zároveň dativ, tedy vláda komu, čemu – lidu. V praxi je to tak, že politici obecně před volbami přesvědčují lid, že správným výkladem je genitiv a již krátce po volbách lidu předvedou, že je to lid, komu vládnou, tedy dativ.

Vskutku excelentní příklad lze nalézt ve stínu Ještědu. Svojí velikostí nepříliš významné město Liberec má v nepřímé úměře významnou pozici v médiích. Když se nic moc nikde neděje, přivane severní vítr vždy nějakou novou a originální kauzu.

Změna pro Liberec - politické vedeníRozvoj občanské společnosti, svržení korupční ODS, posílení demokracie, to byla hlavní (předvolební) témata politického uskupení, v jehož čele stojí současný primátor města Liberce Jan Korytář. Tato vůdčí osobnost mnoha neziskových organizací, bojovník proti korupci a klientelismu postavil svou kariéru na profilu neúnavného zastánce demokratických principů. Klasický příklad prezentace genitivu, kdy lid myslel, že toto je demokracie.

Již krátce po volbách však došlo k nečekanému obratu. Jak už to tak bývá, koalice narazila na tvrdý kámen v podobě rozdělování stavebních zakázek. Většinou pramice radničních vlád obdobné kolice přežijí s odřeninami a dírami, které lze během další plavby něčím ucpat či pravit. Liberecká loďka se však rozpadla a po vzoru Titaniku změnila svůj kurs prudce ke dnu.

Pochopitelně s sebou dolů také táhla svého kapitána Jana Korytáře a na nejbližším zasedání zastupitelstva došlo k pochopitelnému návrhu na jeho odvolání z postu primátora.

Reklama

Jan Korytář - primátor města LiberceNu což. Dalo se očekávat, že hlasování o odvolání primátora nějak dopadne. Možnosti jsou beztak pouze dvě. Bude odvolán či nebude odvolán. Od toho je zastupitelstvo, aby svou většinou nějak rozhodlo. Kdyby byl Jan Korytář odvolán, nic mu nebránilo na dalším zastupitelstvu opět o svou funkci usilovat.

V tento okamžik se však dostáváme k dativu. Demokratické je umožnit hlasování o svém odvolání a stejně tak je politicky férové o ztracenou funkci znovu usilovat. Je-li totiž třeba rázně vládnout, je nejspíš nezbytné demokracii omezit. I rozhodl se proto primátor města Liberce Jan Korytář, že žádné demokratické výstřelky ohrožující jeho pozici nebude trpět a hlasování o jeho odvolání neumožnil.

V internetu i v tisku bijí lidé kolem současného primátora na poplach, před radnici se narychlo svolává demonstrace paradoxně nazvaná „Je čas nemlčet!“, jejímž cílem je přinutit strany rozpadlé koaliční pramice, aby nadále předstírali, že loďka pluje dál. Kdokoliv zmíní legitimitu práva zastupitelstva odvolat primátora, je neprodleně označen za škůdce a korupčníka.

Květa Morávková - radní města LiberceKorunu tomu nasadila členka rady města Liberce a významná představitelka politického seskupení primátora Květa Morávková. Když ve veřejné diskuzi na svých stránkách Facebook čelila faktu, že zákon zastupitelům skutečně umožňuje primátora odvolat, reagovala neuvěřitelnou větou: „hloupé zákony radím občansky aktivně nedodržovat.“

Jinými slovy demokracie nesmí ohrozit post primátora a případné hloupé zákony, které s tímto nejsou v souladu, prostě dodržovat nebudeme. Toto je v celorepublikovém měřítku zcela unikátní příklad dativu, vláda komu, čemu – lidu.

Liberecká situace je prakticky jako vždy tragikomická. Ovšem jako člověka hluboce věřícího ve smysl demokracie v duchu genitivu mne zraňuje, že toto neuvěřitelné a nedemokratické jednání vychází od politického seskupení, jemuž dali Liberečané důvěru v naději, že jejich volba posílí občanskou společnost a demokratické principy.

Prosím, nechte lidem alespoň špetku důvěry v demokracii. Přestaňte s touto nechutnou komedií a podvolte se hlasování o odvolání primátora. Proč nemůže být Liberec také někdy znám v celé zemi něčím správným a dobrým?

Jan Široký, publicista