Reklama
 
Blog | Jan Široký

MS Liberec 2009… trochu jinak

Kolik velkých slov již zaznělo v souvislosti s MS Liberec 2009? Mnoho. Kolik velkých činů doprovázelo tuto největší sportovní akci, která se kdy uskutečnila na území kdysi Československé socialistické republiky a dnes České republiky? Málo.

Zdroj Kapské Město, JAR, březen 2008

Málo je základem pro slovo malost. Kolik věcí ovlivnila obyčejnálidská malost v souvislosti s MS Liberec 2009? Velmi mnoho. Snad nazvatmistrovství světovým pohárem malosti. Jsem někdy celostátní, ale povětšinouregionální reportér. Jako první jsem dělal rozhovor s odvolaným Romanem Kumpoštem,vystoupil jsem jako jeden z nejostřejších kritiků způsobu jeho odvolání.

Věnoval jsem však stejný prostor Kateřině Neumannové, jako prvnía jediný jsem udělal skutečně otevřený rozhovor s Josefem Jindrou, byl jsem stýmem Kateřiny Neumannové v Kapském Městě v Jihoafrické republice na kongresusvětové lyžařské federace FIS, udělal jsem velmi otevřený rozhovor s primátoremJiřím Kittnerem. Směji se, když se pseudonovináři pokoušejí dělat kauzu natéma, jestli Jindra ovlivňoval kroky organizačního výboru. Ano ovlivňoval.Poměrně otevřeně o tom hovoří v rozhovoru, který se mnou udělal.

Úsměvné mi přijdou spekulace na téma, jestli budou ve Vesci státrodinné domky. Ano budou. Zhruba před rokem to potvrdil primátor Kittner vrozhovoru, který jsem publikoval. Přijde mi vtipné, když se někdo pozastavujenad téměř 200 miliony, které dostala Kateřina Neumannová jako dodatečnou dotaciod Ministerstva školství. Mě na tom přijde úsměvné, že se jedná o žádost,kterou psal ještě pan Kumpošt a která je přes dva roky stará, ale to jen tak naokraj.

Reklama

 

 

Byl jsem hodně rozezlen ze způsobu, jakým byl Kumpošt odvolánDanou Kuchtovou z postu prezidenta organizačního výboru. To se nedělá. Kdyžjsem se však po skončení jedné z tiskových konferencí konaných v Praze (dalekood regionálních novinářů, kteří mají o věci poměrně velký přehled) RomanaKumpošta ptal, jestli by nebylo rozumnější věc nyní předat soudům a vyzvatdobrovolníky, aby neopouštěli řady MS Liberec 2009a pomoci Kateřině Neumannovéakci v mezích možností zvládnout, Roman Kumpošt mi toto odmítl.  „Přece jim teď nebudu ještě pomáhat,"sdělil mi tehdy.

Málo je základem pro slovo malost. Kolik věcí ovlivnilaobyčejná lidská malost v souvislosti s MS Liberec 2009? Velmi mnoho.Snad nazvat mistrovství světovým pohárem malosti. Jsem někdy celostátní, alepovětšinou regionální reportér. Jako první jsem dělal rozhovor s odvolanýmRomanem Kumpoštem, vystoupil jsem jako jeden z nejostřejších kritikůzpůsobu jeho odvolání.

Věnoval jsem však stejný prostor Kateřině Neumannové, jakoprvní a jediný jsem udělal skutečně otevřený rozhovor s Josefem Jindrou,byl jsem s týmem Kateřiny Neumannové v Kapském Městěv Jihoafrické republice na kongresu světové lyžařské federace FIS, udělaljsem velmi otevřený rozhovor s primátorem Jiřím Kittnerem. Směji se, kdyžse pseudonovináři pokoušejí dělat kauzu na téma, jestli Jindra ovlivňoval krokyorganizačního výboru. Ano ovlivňoval. Poměrně otevřeně o tom hovořív rozhovoru, který se mnou udělal.

Úsměvné mi přijdou spekulace na téma, jestli budou ve Vescistát rodinné domky. Ano budou. Zhruba před rokem to potvrdil primátor Kittnerv rozhovoru, který jsem publikoval. Přijde mi vtipné, když se někdopozastavuje nad téměř 200 miliony, které dostala Kateřina Neumannová jakododatečnou dotaci od Ministerstva školství. Mě na tom přijde úsměvné, že sejedná o žádost, kterou psal ještě pan Kumpošt a která je přes dva roky stará,ale to jen tak naokraj.

Byl jsem hodně rozezlen ze způsobu, jakým byl Kumpoštodvolán Danou Kuchtovou z postu prezidenta organizačního výboru. To senedělá. Když jsem se však po skončení jedné z tiskových konferencíkonaných v Praze (daleko od regionálních novinářů, kteří mají o věcipoměrně velký přehled) Romana Kumpošta ptal, jestli by nebylo rozumnější věcnyní předat soudům a vyzvat dobrovolníky, aby neopouštěli řady MS Liberec 2009a pomoci Kateřině Neumannové akci v mezích možností zvládnout, RomanKumpošt mi toto odmítl. „Přece jim teď nebudu ještě pomáhat," sdělil mi tehdy.

Ano, jenže, kdo jsou to ti „ONI"?

Oněmi jsou Liberečané, onimi jsou obyvatelé České republiky,onimi je každý z nás. To bohužel do dnešního dne nedošlo téměř žádnémuz aktérů kauzy MS Liberec 2009. Samozřejmě časopis Týden či MF Dnespředváděli své téměř investigativní metody, všichni hledali špínu, která zdebezesporu je. Jen mi tak trochu uniká, byl zde tedy někdo, kdo takové mistrovstvívlastně doopravdy chtěl? K čemu to vše bylo? Copak je stále možné dělat siz veřejnosti živý štít pro vítězství osobních ambicí?

Zdroj Kapské Město, JAR, březen 2008

 

Ti „ONI", tedy my, Liberečané, nyní vše„odskáčeme". No jo,zase Liberec, korupce atd. Copak se nenajde v médiích,politicích, sportovcích trochu odvahy a chuť projevit aspoň trochu hrdosti? Ne.Negativní zpravodajství je více přínosné. Obviňování je přece správné.

Co tedy obvinit NKÚ z prospěchářství? Vždyť kontrola NKÚprobíhala bez přestávky celý rok. Proč tento úřad přichází s obviněním vdobě mistrovství? Protože je to mediálně zajímavé? A co třeba ekologové? Jejichprospěchářství je námět na celou knihu. Co to třeba nazvat zeleným bahnem.

 

Jako Liberečan se cítím zneužit. Znásilněn prospěchářstvím amalostí různě rozhádaných skupinek, vydavatelů různých novin, některých politikůa na ně navázaných firem, atd. apod. To zde v Liberci už jednou konečně nemohlobýt něco fér?!